Php, sunucu (yayınlanan bilgisayar) tarafında çalışan, internet siteleri oluşturmak için geliştirilmiş, HTML etiketleri içerisinde kullanılabilen betik (derlenmeye ihtiyaç duymayan) programlama dilidir. PHP ile basit programlar yazılabildiği gibi veritabanı bağlantıları gerçekleştrilip, SQL sorguları ile çalışılablir.
PHP dili ile arayüz oluşturulamaz! Arayüz tasarımı HTML ve CSS ile oluşturulur, ancak HTML bir programlama dili olmadığından dolayı, sorgulama, karar yapısı, döngü vb. işlemleri gerçekleştiremez. Bu sebeple bir programlama diline ihtiyaç duyar. Evet javascript ile de html sayfalarında dilediğimiz gibi program yazabiliriz, ancak javascript sunucu tarafında değil, kullanıcının tarayıcısında çalışır. Bu sebeple javascript veritabanı sorguları gerçekleştiremez. Biz bu kategorideki derslerimizde HTML’den gerek kalmadıkça bahsetmeyeceğiz. Yalnızca gerekli olduğu durumlarda HTML etiketlerini anlatacağız.
PHP sayfalarında PHP komutları her zaman <?php komutu ile başlar ve ?> komutu ile sona erer.
Aşağıdaki örnekte HTML ile birlikte kullanılan bir php sayfasının yapısı görülmektedir.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 |
<!DOCTYPE HTLM> <html> <head> <title>PHP Sayfası</title> <meta charset="utf-8"> </head> <body> <?php // php kodları burada başlar echo "Merhaba Dünya"; ?> // php kodları burada sona erer </body> </html> |
Yukarıda gördüğünüz üzere 10 numaralı satırda php kodlarını başlattık ve 12 numaralı satırda php kodlarını sonlandırdık.
PHP dosyaları oluşturmak için herhangi bir metin editörünü kullanabiliriz. Bilgisayarımızda bir php dosyası oluşturmak için, boş bir alana sağ tıklayıp Yeni Metin Belgesi seçeneğinden bir metin belgesi oluşturup, dosya uzantısında yazan “.txt” uzantısını “.php” olarak değiştirerek php sayfamızı oluşturabiliriz.
PHP dosyası bilgisayarımızda doğrudan çalışmaz. Öncelikle PHP çalışma ortamını bilgisayarımıza kurmamız gerekmektedir. Php dosyalarını kişisel bilgisayarımızda çalıştırabilmek için, BURADAN xampp uygulamasının kendi işletim sisteminize göre olan sürümünü indirip, kurabilirsiniz.