CCS C Dijital Giriş Komutları

Bu dersimizde PIC C dilindeki dijital giriş işlemlerini ele alacağız. Bildiğiniz üzere dijital girişler iki sinyalden oluşur.

Bunlar;

  • True (doğru), Mantıksal 1, Enerji Var ya da +5V
  • False (yanlış), Mantıksal 0, Enerji Yok ya da 0V

Şimdi PIC C dilindeki dijital giriş okuma fonksiyonlarını ele alalım. 3 temel dijital giriş okuma fonksiyonumuz bulunmaktadır. Bunlar;

  1. INPUT() fonksiyonu
  2. INPUT_X() fonksiyonu
  3. INPUT_STATE() fonksiyonu

Şimdi bu fonksiyonlarımızı teker teker inceleyelim.

1- input() fonksiyonu:

Bu fonksiyonumuz belirli bir portun belirli bir pininin lojik değerini okumak için kullanılır. parametre olarak port adı ve pin numarasını alır.

Sözdizimi; INPUT(pin_B0);

Şimdi bunu basit bir buton uygulaması ile örneklendirelim.

Örneğin B portu 0 nolu pinine bağlı bir butonumuz olsun ve biz o butona basınca C portu 0 nolu pine bağladığımız ledimiz yansın. Kodlarımız şu şekilde olacak;

Kodlarımızı açıklamalarıyla yazıp derlediğimize göre şimdi aşağıdaki devreyi kurup kodlarımızı deneyelim;

CCS-C_Buton-Led

Yukarıdaki devrede eğer butona neden 10k değerinde direnç bağladığımızı merak ederseniz, Pull-Up ve Pull-Down Direnç Nedir yazımıza göz atabilirsiniz.

 

2- input_X() Fonksiyonu:

Bu fonksiyonumuz ise bir porta ait tüm pinlerinin durumunu okumak için kullanılır. Geriye dönüş değeri integer türündendir.

Sözdizimi; int bPortu = INPUT_B();

Örneğin B portumuzun tüm pinlerine anahtar, C portumuzun tüm pinlerine led bağladığımızı düşünelim. Kapattığımız her anahtar için C portunun aynı numaralı pinine bağlı led yansın istiyoruz. Biz B portunda hangi anahtarların kapalı, hangilerinin olduğu bilgisini almak istersek bu fonksiyonu aşağıdaki örnekteki gibi kullanacağız.

Şimdi yukarıdaki kodlarımızı açıklamak gerekirse;

  • Birinci satırda ana fonksiyonumuzu başlattık
  • İkinci satırda sonsuz döngümüzü başlattık
  • Üçüncü satırda “bilgi” adında integer türü değişken oluşturduk ve “input_B()” fonksiyonu ile okuduğumuz B portu pinlerinin durumunu “bilgi” değişkenine aktardık. B portumuz 8 bitlik (8 pinli) port olduğu için bilgi değişkenine pin durumuna göre 8 bitlik bir tamsayı değeri oluşturdu.
  • Dördüncü satırda daha önce öğrendiğimiz “output_C(bilgi)” fonksiyonu ile bilgi değişkeni değerini C portuna yazdırdık. Uygulamada B portuna bağlı hangi butona basarsak, C portunda karşılığı olan led yanacaktır.

3- input_state() Fonksiyonu:

Bu komut istene pinin giriş mi yoksa çıkış mı olduğunu öğrenmek için kullanılır. Eğer belirtilen pin giriş ise 1, çıkış ise 0 değerini döndürür.

Sözdizimi; input_state(pin_numarası);

Örnek olarak B portunun 6 numaralı pininin giriş mi, yoksa çıkış pini mi olduğunu öğrenelim;

Bu kategorideki bir sonraki dersimizde döngüleri ele alacağız. Uygulamada takıldığınız herhangi bir yer olursa alt kısımda bulunan yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Yorum Yap