CCS C Led Yakma Uygulaması

Bu dersimizle ilk programımız olan led yakma uygulamamızı yazacağız. Bu dersimizin amacı sadece kodlama yapısını öğrenmektir. İlerki derslerimizde adım adım tüm komutlarımızın açıklamalarını yapacağız.

Şimdi 40 numaralı pin olan RB6 pinine bağlı ledi yarım saniye arayla yakıp söndüren programımızı yazalım;

Kodlarımızı yazdığımıza göre şimdi derleme işlemine geçebiliriz. Şimdi CCS C IDE’mizin üst kısmında Compile menüsü altında bulunan Compile seçeneğine tıklıyoruz. Eğer kodlarımız hatasızsa ve doğru şekilde derlenmişse en alt kısımda Error :0 Warning: 0 şeklinde bir yazı görürüz.

Artık programımız derlenmiştir ve proje klasörü içerisinde .HEX uzantılı bir dosya oluşturulmuştur. Bu HEX dosyası bizim yazdığımız programımızın makina diline dönüştürülmüş halidir. Şimdi bu dosyayı Pic 16F877A denetleyicimize nasıl yükleyeceğimize bakalım.

Derlediğimiz hex dosyasını pic’e yüklemek için IC-Prog adında bir program kullanacağız. Programı www.ic-prog.com adresinden indirebilirsiniz. Program kurulumsuzdur, bilgisayarınızda direkt açılır.

Programı açtığımızda karşımıza şöyle bir ekran gelecek;

Şimdi görselde verdiğimiz numaraları sırayla uygulayacağız;

Önce programlayıcımıza mikrodenetleyiciyi monte edip bilgisayara bağlayalım. Ardından yukarıdaki görseldeki numaralara göre aşağıdaki işlemleri sırayla uygulayalım.

  1. Programlayacağımız denetleyiciyi seçiyoruz
  2. Az önce derlediğimiz HEX uzantılı dosyamızı açıyoruz
  3. Kullandığımız osilatörü seçiyoruz (XT Kristal Osilatör)
  4. FUSES komutuna göre ayarları seçiyoruz
  5. Donanım bilgilerini aşağıdaki görsele göre ayarlıyoruz.

  1. Programlayıcı türü
  2. Programlayıcının bağlı olduğu port (Aygıt yöneticisinden ulaşılabilir)
  3. Tamam’a tıklıyoruz

Ardından bir önceki görselde 6 numarada belirttiğimiz programla butonuna tıklıyoruz. Ve programın denetleyiciye yüklenme işlemi başlıyor.

 

Yukarıdaki kodları mikrodenetleyicimize yükleyip aşağıdaki devreyi kuruyoruz ve çalıştırıyoruz. Artık ledimiz yarım saniye arayla yanıp sönecektir.

 

 

 

Yorum Yap

  • Hüseyin Kaderoğlu
    5 yıl ago  

    Elinize sağlık. Orta yaşta ve amatör anlamda elektronikle uğraşan bir kişiyim. Verdiğiniz bilgiler ışığında; programı kurdum ve çalıştırdım. Bu programla ilk çalıştırmayı başardığım program bu oldu. Yazdığınız LED programını kopyalayıp kullandım. Üzerinde çalıştım. Örneğin, noktalı virgül eksikliği hatalarını, büyük harf-küçük harf hatasını vs. burada “test” ettim. Çok teşekkür ediyorum. Tekrar elinize sağlık, diyorum. Sağlıkla, mutlulukla kalın.