PWM Sinyal Nedir

PWM (Pulse Width Modulation) Türkçe adıyla Darbe Genişliği Modülasyonu, aslında dijital bir sinyal olup, anahtarlama ile analog sinyal oluşturmaya yarar.

PWM sinyalde darbelerin bir peryotta ne kadar +5V seviyesinde ve ne kadar 0V seviyesinde olduğuna bakılır. PWM sinyalde bir darbenin +5V seviyesinde kalma süresi darbe genişliği, bu darbe genişliğinin bir periyota olan yüzdesine Duty Cycl (görev döngüsü) denir. Yani çıkış bir periyotta kesintisiz olarak +5V ise Duty Cycl 100%’dür, hayır darbe genişliği bir periyotta kesintisiz olarak 0V ise Duty Cycl 0%’dır.

Aşağıdaki görseli incelersek bu olayı daha iyi anlayacağız.

Yukarıdaki görselde gördüğümüz üzere darbe genişliğinin 100 ile çarpılıp periyota bölünmesi ile Duty Cycl elde edilir.

Peki bu PWM ne işe yarar ve nerelerde kullanılır?

Eğer mikrodenetleyiciler ile çalışıyorsak ve bu mikrodenetleyici ile analog sinyal oluşturamıyorsak PWM imdada yetişir. PWM sinyaldeki darbe genişliğine göre çıkıştan sanki analog sinyal alıyormuş gibi 0 ile 5V arası değer alırız. Ancak ölçü aleti ile ölçtüğümüzde analog gibi görünen bu sinyal osiloskopa bağladığımızda dijital sinyal oluduğunu görürüz. PWM sinyal ile bir ledin parlaklığını ayarlayabiliriz, bir mosfet üzerinden DC motor hız kontrolü yapabiliriz. Bir servo motoru PWM sinyal ile sürebilir, bir lambanın parlaklığını ayarlayabiliriz. Ayrıca PWM sinyal ile RGB ledlerin renk kontrolünü sağlayabiliriz. Misal olarak PWM kontrolüne örnek verecek olursak, hemen her yerde görebileceğimiz bilgisayar kasaları içerisinde bulunan işlemci fanlarıdır. Bu fanların işlemcinin sıcaklığına göre PWM kontrollü olarak çalışma hızı değişir.

Aşağıdaki görselde PWM sinyal ile DC motor hız kontrolü örneği verilmiştir:

 

 

Yorum Yap

  • […] Daha önce bir dersimizde PWM sinyalin ne olduğunu basitçe açıklamıştık. Dersimizi buradan ziyaret edebilirsiniz: PWM Sinyal Nedir […]

  • Türkü
    4 yıl ago  

    2 seviye pwm ne demek anlatır mısınız?

    • 4 yıl ago  

      Bu aralar çok yoğunum. Çok iyi bildiğim konuları dahi tekrar tekrar araştırıp en doğru şekilde makale hazırlamaya çalışıyorum. Bu sebeple bir yazı yayınlamak 2-3 hatta 4 saatimi aldığı oluyor. Kısmet olursa geniş bir zamanda derinlemesine araştırıp bu konuda makale yayınlamayı isterim.

  • 7 ay ago  

    Merhaba paylaşımınız için teşekkür ederim