Algoritma

Merhaba arkadaşlar. Bu yazımızda programlama için olmazsa olmaz olan algoritma konusuna değineceğiz.

Algoritmanın ne zaman doğduğu ve kim tarafından keşfedildiği bizi pek ilgilendirmiyor. Eğer merak ediyorsanız wikipedia’den bakabilirsiniz. Gelelim konumuza.

Algoritma nedir?

Algoritma bir problemi çözüme kavuşturmak için gerekli olan işlem adımlarıdır. Algoritma bir programlama dili değildir. Problem çözerken başlangıçtan sonuca ulaşıncaya kadar yapılacak işlemlerin öncelik durumlarına göre mantıksal ve sözel olarak sıralama biçimidir. Genel olarak matematikte ve bilgisayar programlamada kullanılırken aslında hayatın her anında problem çözümünde kullanılabilecek bir yöntemdir.

Örneğin bulunduğumuz yerden mutfağa gitme algoritmasını en basit yoldan yapalım.

  1. Başla
  2. Ayağa kalk
  3. Mutfağa doğru adım at
  4. Mutfağa ulaşmadıysan 3. maddeye git
  5. Mutfağın kapısını aç ve içeri gir
  6. Bitti

Gördüğünüz üzere mutfağa gitme algoritmasını yazdık. Her işlem basamaklar halinde sözel ve mantıksal şekilde belirtildi. Bir başlangıç ve bir bitiş noktasının yanında bir girdi ve bir çıktı oluştu. Algoritmamızı incelersek 1 numaralı “Başla” komutu bizim başlangıç noktamız, 6 numaralı “Bitti” komutu ise bizim bitiş noktamızdır. 2 numaralı “Ayağa kalk” komutu, 3 numaralı “mutfağa doğru adım at” komutu ve 5 numaralı ” Mutfağın kapısını aç ve içeri gir” komutu giriş işlemimizdir. 4 numRalı “Mutfağa ulaşmadıydsan 3. maddeye git” komutu mantıksal sınamadır. Algoritmada verdiğimiz komutların uygulanması ise çıkış işlemleridir.

Görüldüğü gibi algoritmada başlangıç, bitiş, girdi ve çıktı işlemleri olmalıdır. Ancak her programda bir bitiş noktası yoktur. Bazı programlar sonsuz döngü içerisinde devam ederler.

Program için algoritma yazarken en küçük ayrıntıları bile gözardı etmememiz gerekir. Yukarıdaki örnekte 5 komutta kapıyı açmasını belirtmeseydik kapı kapalı olduğu halde içeri girmeye çalışacaktık ve giremeyecektik.

Gelelim akış şemasına. Akış şeması program akışının hangi sıra ile yapılacağını gösteren bir tür görsel algoritma biçimidir.

Yukarıdaki algoritma örneğimizin akış şeması aşağıdaki gibidir;

Algoritma ve akış şeması oluşturulmuş bir programın %80’lik kısmı bitmiş demektir. Geriye sadece akış şemasına göre kodlama işlemi kalıyor.

Yorum Yap