Mikrodenetleyici Nedir

Mikrodenetleyiciler CPU (mikroişlemci), Giriş-Çıkış birimleri, Hafıza birimleri ve sayıcı birimlerinin tek bir paket (entegre) içerisinde barındıran programlanabilir mikrobilgisayar ya da Giriş/Çıkış elemanlarıdır.

Burada dikkat etmemiz gereken nokta mikroişlemciler ile mikrodenetleyiciler birbirinden farklı elemanlardır. Mikroişlemciler daha önce bahsettiğimiz gibi bellek ve çevre birimlere ihtiyaç duyan elemanlardır. Yani mikroişlemciler ile çalışmak için bellek birimine ve giriş/çıkış birimlerine ihtiyaç vardır. Ancak Mikrodenetleyicilerde tüm çevre birimler tek bir paket içerisinde toplanmıştır ve içerisinde bir adet de mikroişlemci bulunmaktadır.

Bir mikrodenetleyici yapısı aşağıdaki gibidir;

Görüldüğü üzere bir bilgisayarın sahip olabileceği çoğu birimler mikrodenetleyici üzerinde mevcuttur.

Mikrodenetleyiciler genelde 8,16,24 ve 32 bit veri işleme kapasitesine sahiptir ancak bilgisayarlara nazaran daha düşük işlemci hızı ile çalışırlar (16,20 MHz) gibi.

Giriş/Çıkış birimleri olarak Analog/Dijital sinyalleri, PWM sinyalleri, Fiziksel Seri Haberleşme birimlerini destekleyebilir. Ayrıca zamanlayıcı, sayıcı ve butonlar için dahili pull-up barındırabilir. Genellikle bit seviyesinde Giriş/Çıkış sinyali sağlarlar. RAM, ROM ve EEPROM bellekleri yine kendi içerisinde barındırır.

Kullanım alanları oldukça geniştir. Genellikle elektronik devre / kart ve küçük sistemler geliştirmek için uygundur.

Sitemizde derslerini yayınladığımız Arduino üzerindeki Atmega çipini ve yine sitemizde derslerini yayınlayacağımız PIC çipini mikrodenetleyiciye örnek olarak gösterebiliriz.

Örnek bir PIC mikrodenetleyicisi fiziksel görünümü ve pin özellikleri aşağıdaki gibidir;

 

Yorum Yap

  • […] Olarak Silinebilir Programlanabilir Salt Okunur Bellek olarak adlandırılan bu bellek genelde mikrodenetleyiciler üzerinde bulunur. Elektrik sinyalleri ile kullanıcı tarafından üzerindeki veriler okunabilir, […]